PlanTij natuurwandeling

Plantij wandeling met IVN *)
En daar gingen we dan eindelijk, aangemoedigd door een echte Ooievaar boven ons hoofd vanaf de vlonder op de Springtij.
Donderdagavond 25-05-2023 circa 19:15 uur. Met circa dertig Plantij-ers en een drietal IVN vrijwilligers te weten Pauli, Jeanet en Marijke.
Na een eerder door weersomstandigheden afgelaste en getergde natte lente periode eindelijk de “gluren bij de buren” avondsessie.
In drie groepjes gratis door je eigen wijk wandelen en er nog wat van opsteken ook, hoe leuk is dat?
Een prachtavond met een lekker zonnetje en een fris windje togen wij met ons groepje naar het begin van de wijk alwaar ons werd bijgebracht hoe bijzonder onze wijk wel niet is. De eerste tongbreker was al na 30 seconden een feit: Lientje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan.
Afijn, onze ingang van de wijk staat vol met Lindebomen, het valt mij niet op hoor, ik als natuur analfabeet, mijn excuses, je kan mij alles wijs maken wat dat betreft maar na 15 jaar te mogen wonen in Plantij is het voor mij ook nog elke dag heerlijk thuis komen en dat begint al op de Tijpoort.
Blijkt dus door de Lindebomen te komen.

Er wordt ons veel verteld over bomen, struiken, plantjes, kruidenmengsels, vogels en al het andere moois wat onze wijk te bieden heeft.

Ik begin al een beetje enthousiast te raken en raak in de ban en de flow die vele Plantij-ers al jaren hebben en dat is het oer instinct om meer over de natuur in Plantij te weten te komen.

Eén bocht van 90 graden verder en ik ben al helemaal de kluts kwijt, inheemse boomsoorten, planten, struiken die er groeien en die er wel behoren te staan en andere soorten die er al dan niet met goede bedoelde ideeën ooit zijn gepland. 

Een Cettizanger in de rand naar het Wantijpark, een uitleg waarom Riet riet is en niet Graan, afijn je begrijpt het al, dit is voor mij een paar klassen te hoog en ik probeer het allemaal niet meer te onthouden. Niet te doen gewoon zoveel soorten en zoveel informatie en dat allemaal gratis.

We gaan ook nog eens van de gebaande paden af en duiken tussen Eb en Vloed ook nog eens onder de terrassen door. Ja nu wordt het echt spannend, ook hier weer diverse interessante statements maar zoals eerder gezegd, ik hou het allemaal niet meer bij. 

De wandeling vliegt voorbij, we kijken ook nog even of er in de Airbnb van het insecten hotel op de Vloed nog onbetaalde gasten zijn en horen daar dat onze oevers rijk zijn voorzien van onder andere Gele Lis, Groot hoefblad, Zegge en echte valeriaan. (Met dank aan een echte groene Plantij bewoonster die dit al eens eerder had ontdekt)

Nog een wetenswaardigheidje wat mij ten gehore viel over riet:
Rietbladeren zitten met een lange schede rond de stengel vast. Deze schede zit niet aan de stengel, maar er omheen. Daardoor ontstaat een huls die kan draaien rond de hoofdstengel. Zo werkt ieder blad als een windvaan en draait bij harde wind gewoon weg. De wind heeft zo bijna geen greep.

Je begrijpt het al, één wandeling is te kort, we zullen vele meerdere sessies moeten plannen om de natuur in al zijn schoonheid te leren ontdekken, begrijpen en te respecteren.

Terug op de Springtij staat er een lekker bakkie koffie, thee met een traktatie klaar en delen we de ervaringen met elkaar. Er wordt niet alleen gesproken over de natuur maar het is ook een sociale bijeenkomst van de aanwezige Plantij-ers onderling. 
En weet je, dat maakt mij trots, nee……SUPERTROTS mag ik wel zeggen. Het is een eer maar kan nooit genoeg gezegd worden, het blijft een voorrecht en een hele grote EER om in Plantij te kunnen en mogen wonen.

Dank aan alle organisatoren, IVN vrijwilligers en deelnemers, het was een beleving en absoluut voor herhaling vatbaar.

Vergeet dus niet om volgende keer mee te lopen, want ik geloof zomaar dat er een herhaling aan gaat zitten komen………..
Een trotse Plantij-er 

*) IVN is een landelijk, maar ook regionaal georganiseerde organisatie die zich inzet voor natuureducatie en duurzaamheid. Lees: https://www.ivn.nl/

2 gedachten over “PlanTij natuurwandeling”

  1. Cor Verschoor.

    Ik wist niet dat deze trotse Plantij-er zo’n schrijftalent is.

Reacties zijn gesloten.