Energie transitie in Plan Tij

Een groepje bewoners uit onze wijk is aan de slag gegaan met de vraag: wat komt de komende jaren op ons af in het kader van de energietransitie en wat kunnen we in plan TIJ doen. De conclusies luiden:

  1. Aandacht voor besparing op energie loont nog steeds. Belangrijke stap in dat proces is het leren van je eigen gebruik aan gas en elektra en dat van je buren. Wij beginnen daarom met een groepje voor uitwisseling van gebruiksgegevens, ervaringen en kennis. Deelname hieraan staat open voor alle bewoners.
  2. Verkennen welke collectieve fossielvrije voorzieningen in de toekomst kansrijk zijn voor onze wijk. In eerste instantie richten we ons op de kansen van aquathermie samen met de gemeente. Maar ook HVC (exploitant warmtenet in Dordrecht) zou gesprekspartner kunnen zijn in de toekomst voor aansluiting op het warmtenet.
  3. Relevante ontwikkelingen in techniek en toepassing volgen en zo nodig delen in de wijk.

In een wat uitgebreider stuk dat je hieronder kunt openen, wordt ingegaan op de achtergronden van de energietransitie. Je vindt tips hoe je aan de slag kunt met energiebesparing, er worden een paar fossielvrije opties beschreven en je kunt lezen wat te doen als je huidige verwarmingsketel aan vervanging toe is.

Op dit moment vragen wij aan alle bewoners:

  1. Deel het energieverbruik van jouw woning met ons groepje. Uiteraard worden de individuele gegevens niet gedeeld met andere bewoners of derden zonder toestemming. Gebruik het format hieronder (gewoon kopiëren) en stuur je bericht naar Albert Bos, mail: [email protected]
  2. Geef aan of je mee wilt doen in het energievergelijksgroepje. Een keer per jaar willen we bij elkaar komen om de verbruiken te vergelijken en besparingstips uit te wisselen.
  3. Geef aan of je mee wilt doen met de groep die samen met de gemeente duurzame opties gaat verkennen.

Format energieverbruik uitwisseling:

  • Adres:                                                                      
  • Aantal bewoners:                                                  
  • Gasverbruik per jaar (2018) in m3:                 
  • Elektriciteitsverbruik per jaar (2018) in KWh:

Indien beschikbaar:

  • Opbrengst zonnepanelen (2018) in kWh:
  • Opladen auto (2018) in kWh:
  • Waterverbruik per jaar (2018) in m3:
  • (waterverbruik om warmte voor tapwater te schatten)

De ingestuurde gegevens zullen anoniem worden verwerkt in een overzicht wijkverbruik en dan worden verwijderd.

Stuur uw reactie naar: [email protected]

De werkgroep energietransitie plan Tij bestaat uit Albert Bos, Aat Dijkshoorn, Rigardo Kautz, Marco Kranenburg en Cor Verschoor.