Tropisch warm …en dan

Groen en waterTROPISCH WARM

’s Morgens half tien. De thermometer geeft alweer 25°C aan. Ook voor een pensionado wordt dat een dagje zweten. Maar voorlopig zit ik heerlijk op mijn terras, onder de parasol in alle rust te genieten van mijn wel verdiende kopje koffie. Ik verbaas me nog dagelijks het prachtige Biesboschachtige uitzicht. Bomen, struiken, water, hoog verdord gras met hier en daar nog een bloeiende distel. Maar dan wordt plotseling de rust verstoord. Mannen in oranje/groene pakken, gewapend met luidruchtige machines, openen de aanval op ons Biesboschlandschap. Het dringt langzaam tot me door, het is tenslotte nog vroeg, dat er onderhoud gepleegd gaat worden. Ik zeg de mannen in de oranje/groene outfit vriendelijk goedendag, in de hoop dat ze eerbied hebben voor de pas ingezaaide weidebloemen. Helaas bleek dat later ijdele hoop.
Ook ik, als pensionado, heb natuurlijk mijn dagelijkse beslommeringen en moet de krant de krant laten en het terras het terras. Enige tijd later vind ik dat het weer tijd wordt om van de rust en een kop koffie te genieten en keer terug op ons terras. De rust was weer teruggekeerd, en ons Biesboschlandschap veranderd. Hier waren “artiesten” bezig geweest, dat kon je duidelijk zien. Op min of meer willekeurige plaatsen was het verdorde gras deels weggemaaid. De groenartiesten hadden ook gepoogd om een soort grote graancirkel te maaien om bomen en struiken. Voor de terrassen langs was een doelloos wandelpad van twee meter breed gemaaid. Ik wist niet wat ik zag. De temperatuur was inmiddels opgelopen tot een ongekende hoogte van 34°C. Het beeld dat ik zie kan niet echt zijn. Dit is vast een gevolg van de extreme hitte. Voor alle zekerheid ben ik toch maar op mijn fiets gestapt en naar de Biesbosch gereden. Wat bleek, de Biesbosch was niet veranderd en leek in de verste verte niet op ‘onze Biesbosch’. Vol onbegrip ben ik naar huis gereden en heb op ons terras mijn hersenen gepijnigd wat hiervan de oorzaak kon zijn. Het enige wat ik me nog kon bedenken is dat onze zeer gewaardeerde groencommissie bevangen was door de warmte.
Ik hoop echt dat zij, wanneer de temperatuur geen vat meer heeft op het denkvermogen, gaan kiezen voor of een Biesboschachtig of een parkachtig landschap. Waar men nu voor gekozen heeft is geen vlees en geen vis. In ieder geval niet achter ons terras.

Henny Moons,
Springtij 6

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.